Home CV Contact

Rask, M. (2004, 4. juni). Vil mobilioperatørerne konkurrere på indhold? ComputerWorld, side 15

Mobil-portalerne FLY fra TDC Mobil og e-go fra Sonofon burde alle have adgang til. Man kan sammenligne med Diatel som TDC lancerede på internettet i 1995, men som blev lukket kort efter. Fælles for modellerne er, at man skal betale for det indhold, man benytter, men ligesom Diatel blev overhalet af det gratis indhold på internettet, vil TDC og Sonofons tjenester blive overhalet af gratis mobile tjenester. På den måde bliver kundepotentialet langt større, og det er alligevel TDC og Sonofon der dominerer som hoved- og underleverandører på markedet for mobiltelefoni.

Kan du huske Diatel som TDC åbnede og lukkede efter 10 måneders drift i 1995? Det var Danmarks svar på det franske Minitel, men blev fra starten overhalet af gratis og bedre indhold på Internettet. Diatel fik man adgang til ved at købe noget specielt software, betale et månedligt abonnement, og i mange tilfælde skulle man også punge ud for det specifikke indhold. Når man blænder op for mobil-portalerne FLY fra TDC Mobil eller e-go fra Sonofon ser man en forretningsmodel, som i bedrøvelig grad minder om Diatel.

Disse mobil-portaler vil efter al sandsynlighed ikke overleve i deres nuværende form. For det første er der tale om walled-garden strategier, hvor man kun servicerer kunder, der i forvejen har et abonnement hos mobiloperatøren. Den kritiske masse vil være for lille, når flere og flere vælger alternative leverandører af mobiltelefoni. Ville du skifte teleselskab blot for at få adgang til vejrudsigten og lignende. For det andet er der for få af de tilbudte services, som understøtter mobility, hvilket vil sige informationer som relevante for brugeren, der i bevægelse. Mange af mobil-portalernes tilbud kan med fordel ses gratis på Internettet, når man alligevel sidder foran sin PC med kablet eller trådløst Internet. For det tredje kan man få den samme service bedre og billigere via uafhængige mobil-portaler som f.eks. mobital.net. Min egen www.udogsepaawww.dk, er blot lavet for at vise, at man via en Opera-browser i mobilen kan tilgå mange gratis services på internettet.

Lad alle få adgang til FLY og e-go. TDC og Sonofon får et større kundepotentiale. Fortjenesten på trafikken tilfalder alligevel TDC og Sonofon, da disse firmaer dominerer totalt som hoved- eller underleverandør på mobiltelefonimarkedet i Danmark. Under alle omstændigheder er der en stor chance for, at teleselskabernes informationstjenestestrategier endnu en gang bliver overhalet af Internettet. Inden længe vil alle mobiltelefoner have indbygget en Opera-lignende web-browser. Så vil det være leverandørerne af mobiltelefoner og software, der er konkurrenterne.

Men måske vil mobiloperatøren slet ikke konkurrerede på indhold i den mobile verden?

Morten Rask, Erhvervsforsker, Handelshøjskolen i Århus, mr@morten-rask.dk

Reference:

Rask, M. (2004, 4. juni). Vil mobilioperatørerne konkurrere på indhold? ComputerWorld, side 15. http://www.morten-rask.dk/2004d.htm

View Morten Rask's profile on LinkedIn

 © Morten Rask 1997-2011